• شنبه / ۲۴ مهر ۱۴۰۰ / ۰۹:۵۹
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1400072416480
  • خبرنگار : 50046

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی:

کوره های آجرپزی ۳۳ هکتار از محوطه تاریخی تپه ریوی را تخریب کرده است

کوره های آجرپزی ۳۳ هکتار از محوطه تاریخی تپه ریوی را تخریب کرده است

ایسنا/خراسان شمالی سرپرست اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی گفت: کوره های آجرپزی ۳۳ هکتار از محوطه تاریخی تپه ریوی را تخریب کرده است.

مستوفیان در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه ریوی یکی از محوطه های باستانی است که نهمین دور از فصل کاوش ها در این منطقه در حال انجام است، افزود: از سال ۵۸ مجوز ساخت کوره های آجرپزی در این منطقه باستانی داده شده است که فعالیت آن ها موجب تخریب بخشی از منطقه نیز شده است.

وی ادامه داد: اما با فعالیت این اداره کل طی ۱۰ سال گذشته در این منطقه، شرایط و ضوابطی برای فعالیت کوره ها اتخاذ شده است، بطوریکه خاک برداری توسط این کوره ها در این منطقه با طور کامل ممنوع شده است و آن ها مواد اولیه مورد نیاز خود را از مکان های دیگر تامین می کنند.

مستوفیان اظهارکرد: بخش های تخریب شده نیز فریز شده است و برنامه هایی برای انجام کار در این قسمت ها وجود دارد.

وی با بیان اینکه فعالیت کوره ها نیز محدود شده است، گفت: مذاکراتی با سازمان صمت انجام شده است تا این کوره ها به خارج محوطه انتقال داده شوند و از آنجاییکه قصد اجرای طرح گردشگری در این منطقه را داریم، این واحدها تغییر کاربری داده و فعالیت هایی همچون تولید کاشی سنتی و ... را در دستور کار خود قرار دهند.

لل

محمد جواد مجعفری سرپرست هیات ایرانی باستان‌شناسی در محوطه تاریخی ریوی نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: حدود ۳۳ درصد از محوطه تاریخی"ریوی به علت فعالیت کوره های آجرپزی تخریب شده است.

وی با اشاره به اینکه وسعت محوطه تاریخی ریوی در شهرستان مانه و سملقان به ۱۱۰ هکتار می رسد، افزود: این منطقه سه هزار و ۷۰۰ سال گذشته مورد توجه و محل استقرار در دشت سملقان بوده است.

وی ادامه داد: مهمترین دوره زندگی در این محوطه تاریخی به دوره هخامنشی تا دوره ساسانی یعنی یک هزار و ۷۰۰ تا دو هزار و ۵۰۰ سال گذشته می رسد.

جعفری با بیان اینکه محوطه تاریخی ریوی در سال ۱۳۴۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در سال ۱۳۵۶ مقدار مختصری میله گذاری و تعیین عرصه شد، اظهارکرد: قرار بر این بوده تا منطقه مورد محافظت قرار گیرد اما در دهه شصت دو کوره آجرپزی در دل محوطه تاریخی و یک کوره آجرپزی نیز در قسمت جنوبی محوطه مشغول بکار شده اند.

وی تصریح کرد: تاکنون با کمک باستان شناسان آلمانی هفت دوره کاوش در این منطقه انجام شده است و ۷۰۰تا ۸۰۰ فقره شی تاریخی از این محوطه کشف و ۱۲ اسکلت انسان نیز از دل خاک بیرون آمده است.

سرپرست هیات ایرانی باستان‌شناسی در محوطه تاریخی ریوی گفت: قدیمی ترین بخش کشف شده در محوطه تاریخی ریوی، یک گورستان است که به سه هزار و ۷۰۰ سال گذشته و به عصر مفرغ باز می‌گردد.

وی تصرح کرد: یکی از سندهایی که در ارتباط با این محوطه تاریخی می توان ارائه داد، نوشته است و زمانیکه بتوانیم نوشته هایی را از این محوطه کشف کنیم، آن وقت می توان گفت که نام این شهرچه بوده و حاکمان آن چه کسانی بوده است.

جعفری گفت: البته در هفتمین دوره کاوش گل مهره هایی کشف شده است.

وی در ارتباط با عوامل از بین برنده زندگی در این محوطه تاریخی نیز بیان کرد: تصور بر این است که عامل اصلی این امر انسانی یعنی حمله و تاخت و تازها بوده است.

سرپرست هیات ایرانی باستان‌شناسی در محوطه تاریخی ریوی در ادامه افزود: به دنبال آن هستیم تا محوطه تاریخی ریوی تبدیل به سایت موزه گردشگری شود و طرح سایت پلن آن نیز در حال تهیه است.

وی با بیان اینکه باید کاربری این منطقه نیز به کاربری گردشگری تغییر یابد، گفت: در حال حاضر کاربری این منطقه کشاورزی و صنعتی است.

جعفری افزود: در حال حاضر کوره ها خاک برداری نمی کند و از سوی دیگر این محوطه دارای ۳۰ تا ۴۰ مالک کشاورزی است.

به گزارش ایسنا، محوطه تاریخی ریوی در شهرستان مانه و سملقان در سال ۱۳۴۶ با شماره ۷۲۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و یکی از مهم‌ترین استقرارهای تاریخی در شمال شرق کشور است که بقایای باستان‌شناسی از دوره‌های مفرغ، آهن، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و اسلامی را در خود جای داده است. کاوش‌های این محوطه تاریخی با همکاری باستان‌شناسان آلمانی در حال انجام است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.